Znáte Tišnov?

9. 4. 2019 Autor Jarmila Pitlová Kategories Výlety a cestování

Tišnov - krásné městečko nedaleko Brna je pomyslnou bránou Vysočiny.

V dnešní uspěchané době se člověk nedívá moc kolem sebe, a když jde do města, tak nakoupit nebo něco vyřídit. Ale stačí se zastavit a rozhlédnout se kolem sebe a vidět všechnu tu krásu, která na nás kouká ze všech stran.

Naposledy jsme se zaměřili na Tišnov, historické město obklopené přírodou a vydali se na jednodenní výlet. A protože jsme to pojali skutečně jako výlet, jeli jsme vlakem. Už to byl zážitek!

Vystoupili jsme v Hradčanech a vydali se nejdříve na rozhlednu, abychom si o městě udělali celkovou představu. Absolvovali jsme část Cesty hrdelního práva, která symbolizuje sedm smrtelných hříchů a končí na Šibenici a také část Naučné stezky (pro děti :-)). Když jsme dosáhli vrcholu pod rozhlednou, posilnili jsme se na výstup do nebes připravenou svačinou (někteří ji museli sníst hned po výstupu z vlaku, protože si nevzali batůžek a nyní žadonili po ostatních…). Počasí nám přálo, výhled byl luxusní. Když jsme se dostatečně pokochali, sestoupali jsme kolem Kuthanova sanatoria s kaplí a anglickým parkem (dnes nemocnice) do města. Prošli Riegrovou ulicí se spoustou krásných prvorepublikových vil, z nichž nejznámější je vila Franke a Jarochova vila.

Minuli jsme budovu gymnázia a sokolovnu, kde se dvakrát ročně koná mineralogická burza s mezinárodní účastí, kterou rozhodně doporučuji navštívit a kolem kostela a farských zahrad došli k radnici na náměstí Míru, která je vybudována ve stylu pozdního historismu se sgrafity na fasádě. Před radnicí je prostranství pro sobotní farmářské trhy a pořádání kulturních a společenských akcí a kašna. Pod radnicí začíná zmíněná Cesta hrdelního práva a pítko s dostřikem asi 3 metry, v němž se jeden z nás málem utopil :-).

Na navazujícím náměstí Komenského najdeme Mariánský sloup a funkcionalistickou stavbu Městské spořitelny. Při dalším putování směrem na Předklášteří Jungmanovou ulicí, která patří k nejstarším v Tišnově, narazíme na několik barokních právovárečných domů – Dům u Jana, Dům na Perštýně a Müllerův dům, kde sídlí muzeum. V bočních úzkých uličkách sídlili drobní řemeslníci a vlastnili jen malé domky s dílnami. Jedna z nich, Koželužská, je oficiálně nejužší ulicí republiky se šířkou pouhých 77,5 cm.

Za návštěvu jistě stojí také Klášter Porta Coeli v navazující obci Předklášteří. A pokud Vám zbydou síly, doporučuji ještě výstup na Květnici s naučnou stezkou, která je známa svým přírodním a mineralogickým bohatstvím. Tak jako v historii se v Tišnově vařilo pivo, i nyní najdete přímo v Tišnově tři minipivovary, a to Grádo, Tišnov a Květnici (seřazeno od nejlepšího :-)). Pokud jste milovníci turistiky, určitě vás nadchne Tišnovská pivní stezka – putovací hra pro dospělé milovníky piva. Další minipivovary najdete v nedalekých Senticích, Lomnici, bude se otvírat v Předklášteří či ve trochu vzdálenější Nedvědici.

Výborný oběd si můžete dát v Restauraci Pod Klucaninou nebo na Červeném mlýně, kde se nachází nové wellness se saunami, vířivkou a velkým ochlazovacím bazénem nebo navštívit Tišnovskou rychtu se zajímavým přírodním minigolfovým hřištěm.

Spousta zajímavostí je také v okolí Tišnova, takže si vyhraďte dostatek času a určitě nebudete litovat.

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků