Pro zimní dny

8. 12. 2009 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

aneb slivovice není nikdy dost

Myslím si, že téměř každý dospělý člověk ochutnal slivovici. Někdo ji pije ráno jako lék, jiný jako vodu, dalšího neoslovila vůbec a zůstal u první ochutnávky. Patřím do třetí skupiny, přesto mě nadchla představa navštívit jednu z moravských pálenic v Olomouckém kraji.

Majitel si na mě udělal čas a pokusil se mi vysvětlit postup pálení. Přiznávám, že jsem mnoho nepochopila a raději fotila a ptala se po zajímavostech. Pokud jste v palírně nikdy nebyli, třeba vás fotky zobrazující technologii nadchnou. Abych nebyla za hlupáka, uvedu alespoň pár zajímavostí:

  • seberete zdravé hodně vyzrálé ovoce (to se moc často nedodržuje a na kvalitě je pak znát), které nesmí být nahnilé, plesnivé. Červíci prý nevadí, asi dodají ten správný šmak. Vadí však listí, tráva a bláto. Tedy seberete ovoce, některé upravíte (vypeckujete, podrtíte) a necháte ho zkvasit;
  • sbírat můžete mnoho druhů ovoce, nejznámější jsou určitě švestky následované jablky, hruškami, blumami, meruňkami, broskvemi. Objevují se i méně obvyklé druhy spíše pro labužníky, maliny, ostružiny, borůvky, jeřabiny. Pokusy pálit exotické ovoce (pomeranče, mandarinky) se neosvědčily, ovoce ve své kůře obsahuje tuk, který brutálním způsobem zanáší trubky, tedy nezkoušet;
  • bečky s mačem přivezete do palírny jako je ta na snímcích nebo se pokusíte vyhodit svůj či sousedův dům do povětří a pálíte nepovoleně svépomocí;
  • následuje několikastupňová destilace, jejímž výsledkem má být kvalitní destilát. V případě, že lihovost dosahuje více než 50%, musí se ředit změkčenou pitnou vodou. Pokud na ředění zapomenete, doporučuji slepeckou hůl;
  • pálenice musí být vybavena kvalitní  a udržovanou technologií, důležitou roli při destilaci hraje měď;
  • ze 300litrů mače získáte přibližně 7,5litru čistého alkoholu;
  • než ochutnáte správně řetízkující slivovici či kalvados, zaplatíte z litru 100% lihu 265,-Kč spotřební daně naší bezedné státní kase;
  • to není vše. Nafotila jsem zajímavé předměty a připravuji z nich? Jasně, minihádanky.

Na zdraví!

 

Názory k článku

Moc pěkné paní Tošovská, víte kde brát zajímavé věci. Přeji krásný den

Jan

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků