Jamajka

4. 4. 2012 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

aneb typické produkty

Jamajka si zaslouží ještě nejeden návrat. Dnes jsem pro Vás připravila něco o produktech zemědělských a typických právě pro tento ostrov.

Na obrázku prvním vidíte jamajské národní ovoce aki (ackee, Blighia sapida), které se na Jamajce těší velké oblibě. Pro nás trošku nepochopitelně, neboť jeho semena, slupka a střed jsou jedovaté. Jedlá je pouze dužina kolem semen, která se ale také stane jedovatou, pokud si připravíte jídlo z nezralých nebo přezrálých plodů. Přes všechno uvedené se jí aki na Jamajce často a konzervované je vyváženo i do tolik opatrné země, jako je USA.

Pro odvážné jsem našla na webu recept na typické jamajské jídlo z aki s názvem Ackee a Saltfich a najdete ho na  http://www.jamaicatravelandculture.com v rubrice recepty. A to včetně videa.

Obrázek druhý zachycuje kávovou plantáž. Trošku jiná, než si představujeme pod pojmem plantáž, že? Nejlepší káva se na Jamajce pěstuje v Blue Mountain, horách na východě ostrova.

Třetí obrázek? Jasně, další vyhlášený produkt. Jamajský třtinový rum má domov především v oblasti Appleton, kde se pěstuje cukrová třtina a kde lze navštívit i muzeum a část provozu, kde tato lahůdka vzniká. Nechybí ochutnávka rumů několikaletých, ale i mnoholetých, s množstvím příchutí a vůní.

Obrázek poslední, to je vlastně hádanka. Zachycuje ženu, která odchází z trhu, kde koupila…? Já vím, je hrozně snadná. K čemu žena využila takové množství, může být druhá část hádanky. Předem upozorňuji, že odpověď neznám.  

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků