Tip na výlet

31. 3. 2020 Autor Irena Pavlišová Kategories Výlety a cestování

Ostrov, Jáchymov, Kyselka

Nouzový stav a sním spojená opatření vedoucí k omezení pobytu mimo domov se nám časem začnou zmírňovat, a tak si jistě mnozí z nás budou užívat cestování po naší krásné zemi. A tipů na výlet není nikdy dost.

Ostrov, Jáchymov, Kyselka, tři obce v Karlovarském kraji, které stojí za návštěvu. Ostrovský zámek s rozsáhlou renesanční zahradou navrženou ve stylu zahrad Ludvíka XIV., Palácem princů a letohrádkem se v 15. století stal sídlem rodu Šliků (Jáchym Ondřej Šlik popravený v r. 1621 na Staroměstském náměstí patřil k vůdcům stavovského povstání) a ve své době patřil k nejkrásnějším v Čechách. Zahrada postupně měnila svoji podobu až na současný přírodně krajinářský park. Nepřehlédnutelnou stavbou socialistického realismu (SOREA) je v Ostrově Dům kultury z roku 1955 s budovatelským sousoším na střeše budovy.

V nedaleké obci Kyselka směrem na Karlovy Vary můžete vidě smutně vyhlížející zchátralé pozůstatky kdysi proslulých lázní založených Heinrichem Mattonim, který zde vybudoval velký areál stáčírny, balírny s expedici minerálních vod, známých po celém světě. Se vzrůstajícím zájmem o kyselku zde postupně nechal postavit i několik lázeňských domů a byty pro své zaměstnance.

Jáchymov je známým lázeňským městem s výraznou důlní historií. Důl Svornosti otevřený v r. 1530 je nejdéle aktivním uranovým dolem ve střední Evropě. Původně sloužil k těžbě stříbra, později se zde začal těžit uran a v roce 1864 důl částečně zatopila uranová voda. Jeden z pramenů uranové vody byl pojmenován Curie a spolu s dalšími čtyřmi  prameny se voda využívá v lázeňských balneoprovozech i v současnosti.

A z Jáchymova je již jen kousek do krásných Karlových Varů....

 

 

 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků