10 hvězd

15. 6. 2015 Autor Ivana Tošovská Kategories Výlety a cestování

Židovské synagogy - Nová Cerekev a další židovské památky

První modlitebna byla v Nové Cerekvi založena židovskou obcí v roce 1693, v 18. století byla nahrazena jednopodlažní dřevěnou stavbou, která sloužila do poloviny 19. století, kdy v roce 1855 byla nahrazena stavbou halového trojlodí v babylonsko-asyrském stylu. Architektem a stavitelem byl Štěpán Walser.

Výrazná stavba ve stylu raného historismu s orientálními prvky, se širokými rizalitovými věžicemi s cimbuřím, hodinami v západním průčelí, pětibokou východní absidou a dominantní výškou je nepřehlédnutelnou stavbou Nové Cerekve.

Doporučujeme navštívit interiér synagogy, který je běžně přístupný jak turisticky, tak při pořádání řady kulturních a společenských akcí. Spatřit pak můžete klasicistní svatostánek s kamennými deskami Desatera a hebrejským nápisem. Zvláštní a velmi světlý interiér působí příjemně a svěže. Další zajímavostí jsou klenuté ženské galerie na masivních hranolových pilířích, které připomínají kubistickou architekturu.

Na galerii, ale nejen tam, najdete modely a informace o dalších historických židovských stavbách, které byly v letech 2010-2014. Jednalo se celkem o 15 objektů, na jejich záchranu bylo vynaloženo 280mil.Kč, z toho 85% z prostředků EU a 15% z rozpočtu našeho státu. Vzniklo tak deset center, tedy zmíněných 10 hvězd.

Když se budete toulat o prázdninách našimi kraji, třeba na některý z židovských objektů narazíte. Jen synagog máme 60, hřbitovů 350. Společně s dalšími židovskými stavbami vytvářejí v Evropě ojedinělý historický komplex. 

Názory k článku

Zatím žádné názory.

Napište svůj názor

(nebude zveřejněný)

 

Zpět na přehled článků