Životní prostředí - Lekce 4
17. 9. 2012 • Autor Ivana Tošovská
Není zásluha třídit odpad, to je samozřejmost. Zásluha je vzniku odpadu předcházet!
Již několikrát jsem psala o životním prostředí a mé snaze ho šetřit. Až do omrzení, otrávení a znechucení stále všem kolem sebe opakuji, ba vnucuji zásady, které se snažím dodržovat. Pojďme si sáhnout do svědomí společně.
Doma
- třídíme papír, plasty, sklo, tetrapaky, hliník, železo, textil, bio odpad, staré pečivo včetně drobků, skořápky od vajíček (tetička z České pro slepice);
- mléko kupujeme převážně do skleněných lahví od krav z Vysočiny (Makro se postaralo o luxusní láhve i nosič pro 1-6 kousků), Pet lahve se musí otočit mnohokrát, když už u nás přistály, plastové tašky si nikde ani zadarmo nebereme, nosíme své síťovky a látkové tašky, sáčky od pečiva použijeme na svačiny a pak ještě k odnosu bio odpadu do kompostéru, pijeme vodu z kohoutku, pereme v kvalitních prášcích, kterých stačí troška. A zavařujeme a zamrazujeme naše domácí skvělé výpěstky (maliny, jahody, meruňky, broskve, protlaky, kečupy, leča, okurky, čalamády a další a další);
- ve všech světlech máme úsporné žárovky a zářivky, kvalitní kotel s vysokou účinností, za radiátory clony, které brání pronikání tepla do zdi a vrací ho do místnosti, v zimě zatahujeme těžké závěsy přes okna, při nákupu nového spotřebiče hledáme A++++. Vypínáme spotřebiče ručně vypínačem, záchod má úsporné splachování, sprchujeme se tak, že se rychle namočíme, vypneme vodu, namydlíme se a opět rychle opláchneme. Mytí rukou v létě? Stačí studená voda;
- nakupujeme nejen dle data spotřeby, složení, výrobce, ale také podle přiměřeného obalu. V restauraci mi zbytek jídla zabalí do alobalu (alespoň v té naší už zcela samozřejmě).
Práce
- třídíme papír, plasty, sklo, tetrapaky, hliník, bio odpad – máme svůj kompostér, který já a Mirka dotujeme i domácím bio odpadem, staré pečivo (Renča pro koně), společně s námi pijete vodu z kohoutku obohacenou citrónem a námi vypěstovanou mátou a chutná vám. Obědy k nám vozí již dva roky v našich krabičkách na tisíc použití, neboť jsem zaměstnancům vyhrožovala, že pokud ještě jednou přivezou oběd v polystyrénové krabici, přestanu jim je platit. Papíry používáme oboustranně (s výjimkou toaletních).
A po tom všem se mi domů vloudí „ Dobrá chuť“. Uznejte, to byla rána. A ještě napíší, že se mám na jídlo v takové krabici těšit.
Co nedělám nebo dělám blbě:
- jezdím autem (na kole neumím), zanechávám uhlíkovou stopu a kouřím. Taky si jednou za čas napustím vanu (pak v ní zas hodinu ležím, abych si tu rozmařilost obhájila). Možná ještě víte o jiných mých rezervách, tedy sem s nimi, zkusím se poučit, napravit.
A vy?
PS: Letos k eko počinům naší firmy přibyl stojan na kola (Katka a Pavel jezdí pravidelně a už ho začínáte využívat i Vy) a zmíněný kompostér.
Názory k článku