Pivo
31. 1. 2015 • Autor Ivana Tošovská
Pivo - abychom my baby nebyly vedle
Vůbec nejsem přeborník přes pivo, ani konzumací, ani znalostmi. Ale pro nás ženské jsem si z jedné přednášky odnesla pár informací, kterými můžeme, dámy, okouzlovat mužské v hospodě.
Ve středu večer paní Irena Koutská přivezla z Prahy do Kafé Falk na Gorkého 12 v Brně pana Aleše Dočkala, jednoho z majitelů Pivovarského klubu. Pan Dočkal říkal, že každá hospoda má k 25ti jídlům jedno pivo, jeho snem bylo, aby v jeho hospodě tomu bylo právě naopak. Piv v lahvích mají přes 250 druhů a na čepu vždy šest. Jednu svoji vlastní specialitu stále a na dalších pěti pípách již vystřídali 720 druhů čepovaných piv. Klobouk dolů.
Na přednášce jsme ochutnali sedm druhů piva, vše z naší krásně vlasti. Čokoládové bylo zážitek.
A teď slíbené informace. Na stránkách mají e-shop, kde můžete tomu svému či kamarádovi pořídit zajímavý dárek včetně surovin na výrobu piva.
Abyste netápaly, tak vězte, že pivo již nemusí mít na etiketě stupně, naopak musí mít procenta alkoholu. Přestože stupně tradičně stále často na etiketě nechybí, stane se vám, že jediný údaj budou právě ona procenta. Přepočet je podle pana Dočkala následující: procenta alkoholu vynásobte třemi a maličko uberte. Něco vám vyjde.
- Do 8 se jedná o lehká piva, dle EU stolní piva.
- Od 8 do 10,99 jde o pivo výčepní.
- Od 11 do 12,99 je to ležák nebo také ležák prémium.
- Nad 13 je to speciál.
Piva dělíme na svrchně, spodně a spontánně kvašená. Svrchně kvašená piva se u nás vyráběla ještě v 19.století, pak si dala delší pauzu a nyní se již díky pokroku technologií opět vyrábějí (umíme výrobu chladit). Kvasí totiž při teplotě 15-20stupňů, tedy pro naše předky byla v létě nedostupná. A v létě chyběla nejvíc, to je jasné. Takže byla nahrazena pivem spodně kvašeným, tzv. ležákem. Název je odvozen od způsobu výroby, kdy pivo po kvašení leží měsíc i déle. Vyrábět svrchně a spodně kvašená piva vedle sebe nejde. Kvasinky a bakterie se nemají rády, obě piva dopadnou bídně.
U nás je světlý ležák nejkonzumovanější pivo, a to plzeňského typu. Urologové Plzeň stále doporučují jako úžasný lék. Trošku zaspali dobu, vhodných piv je dnes podstatně více.
Správná teplota ležáku před konzumací je 7-8st., v zimě je možná moc studené, doporučuji zakoupit ohříváček. Čím má pivo vyšší procenta alkoholu nebo tmavší barvu, tím může být jeho teplota vyšší.
Myslela jsem si, že pivo z tanků je horší než sudové. Jak jsem se mýlila. Pivo má rádo hodně piva kolem sebe, o to lépe chutná. Takže pokud chcete skutečně zazářit, ohrňte lehce spodní ret a proneste: „Tady nemají tankové?“
Ochutnali jsme i Porter z Pardubic, pivo, které bylo jako rarita poprvé vyrobeno pro Jubilejní zemskou výstavu v Praze 1891. Porter se skvěl vedle takových klenotů, jako bylo výstaviště, Křižíkova fontána nebo Petřínská věž. Díky nebývalému úspěchu se vaří dodnes.
Na výrobu jednoho litru piva je potřeba 6-8 litů vody. Šetrnější k přírodě je tedy pít vodu. Ale někdy, s hustou pěnou, hořkou chutí, z oroseného půllitru, lehce klouzající do krku, se prostě hodí.
Tak holky, ženské, baby, natřete to těm chlapům, oni nebudou vědět ani polovinu :)
Názory k článku
Zatím žádné názory.